O pečivu a lidech

Jedna z nás – Hana Janušková

Hana Janušková, milá usměvavá dáma, je už od vyučení součástí týmu pekárny v Pardubicích. Jsme rádi, že máme mezi sebou věrné zaměstnance, jako je právě paní Hana, která s námi peče už 35 let.

Co Vás přivedlo k pekařskému řemeslu?

Už od mala jsem ráda pomáhala mamce a babičce v kuchyni. Vždycky, když začaly dělat koláče, jsem se jim tam motala, takže pekařina pro mě byla jasná volba. Vyučila jsem se v Trutnově v Mladých Bukách, kde jsme dělali vánočky nebo sázeli pečivo do pece lopatou. To mě hrozně bavilo.

Byla to úplně jiná práce než dnes. Teď máme automat, takže to jen navolíme a jede to samo. Akorát to musíme hlídat. První den, co jsem nastoupila do pekárny, jsem šla na jemné pečivo. Pak mě přeřadili na chleba a tam jsem doteď. Asi to znít zvláštně, ale pro mě byl chleba vždycky na prvním místě.

Jak vypadá Váš typický pracovní den?

Když přijdu do práce, jako první si s kolegy předáme směnu. Řekneme si, co jede a co nejede, případně co se musí opravit. Pak najedu na různé druhy chlebového těsta, které si sama připravím a zamíchám. Když je těsto na 100 % dobré, posílám ho k děličce. Tam už to vytvarují a pecák to upeče.

A co spolupráce s kolegy?

Parta je tu perfektní, jsme dobrý kolektiv a někdy si u práce dokonce i zazpíváme. A samozřejmě musíme táhnout za jeden provaz, jinak by to ani nefungovalo.